2017 promite o atenuare a trendului descendent al preturilor apartamentelor din Bucuresti
Piata imobiliara a fost printre cele mai afectate sectoare pe timp de criza. Situatia este mai evidenta decat oriunde pe piata vanzarilor de apartamente din Bucuresti care, dupa o crestere abrupta a preturilor ce a durat pana in urma cu 5 ani, a cunoscut o cadere la fel de brusca si chiar o perioada de aparenta stagnare.
Situatia nu este unica in capitala, desi aceasta se afla in topul deprecierilor de pe piata imobiliara din tara, cu scaderi de peste 50 % pe metru patrat la toate tipurile de apartamente noi si vechi din Bucuresti (vezi aici lista), fie ca este vorba de ansambluri rezidentiale sau terenuri si vile. Doar apartamentele din zonele cu pret mediu ale capitalei, in ultimii 5 ani s-a inregistrat o injumatatire a preturilor, de la preturile din 2008 de aproximativ 2200 euro pe metro patrat, la 1100 de euro in noiembrie anul precedent.
Brasovul si Constanta urmeaza cu o scadere de 40% de pret, de la apartamentele vechi de pana la 50 de metri ce se invarteau in jurul pretului de 80.000 de euro in 2008, la preturi de aproximativ 45.000 de euro la inceputul anului acesta, pe cand orase precum Cluj-Napoca au fost lovite mai putin de acest val de ieftiniri, inregistrand scaderi de doar 35% la preturile apartamentelor.
Trendul descendent al preturilor la apartamente in Bucuresti si restul tari se explica prin criza finantarii din sistemul bancar care a lovit brusc dupa o perioada in care creditele erau acordate cu o usurinta aproape nenaturala. De fapt, intreaga criza financiara este pusa pe seama acestor imprumuturi fara acoperire, motiv pentru care bancile si-au inasprit conditiile de finantare, piata imobiliara pe timp de criza fiind sustinuta artificial de programele guvernului precum Prima Casa.
Inceputul crizei gasea piata imobiliara in plina expansiune, cu numerosi investitori aflati in mijlocul unor proiecte de anvergura cunoscute azi drept ansambluri rezidentiale ce, datorita situatiei, au ramas pe jumatate goale timp de ani de zile.
In Bucurestiul lui 2016, scaderea preturilor la apartamente pare sa fi ajuns aproape de stagnare dupa ani de zile de cadere libera, in ultimul an inregistrandu-se scaderi de sub 2%, ceea ce prin comparatie cu situatia din anii precedenti, da motive de optimism specialistilor.
Echilibrul atins dupa aproape 5 ani de criza este unul precar insa, dependent in principal de finalul programului Prima Casa care a suflat viata in piata imobiliara aproape moarta din Capitala pe parcursul ultimilor ani si ajunge in 2016 la final. Propunerea de inlocuire cu programul Noua Casa are toate sansele sa dezechilibreze piata in favoarea apartamentelor noi.
Odata cu introducerea finantarii pentru achizitionarea de apartamente noi in Bucuresti, precum cele disponibile in ansamblurile rezidentiale listate aici, pretul apartamentelor vechi ce parea sa fi atins intr-un final un echilibru va fi impins catre noi scadari, pe cand pretul apartamentelor si vilelor noi, preconizeaza specialistii, se va mentine sau va avea cel mult o crestere usoara.
Daca aceste predictii se vor adeveri, ramane de vazut in a doua jumatate a anului 2017, momentan piata imobiliara din Bucuresti cunoaste o perioada rara de acalmie in care, ca si pana acum, doar preturile terenurilor se bucura de un usor trend ascendent al preturilor.