Categorii

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

Excelent

Articole informative de la a la z

Acneea

Acneea este termenul generic pentru o boala foarte comuna, o forma sau alta afectand circa 80% din adolescenti si 5% din adulti. Este o boala partial determinata genetic ce se manifesta prin puncte albe sau negre, cosuri sau, in cazul acneei severe, pustule, papule inflamatorii sau cisturi ce apar pe fata, piept, spate sau  in partea superioara a bratelor.

Acneea este cel mai des intalnita la tinerii aflati la pubertate, boala fiind legata de nivelul hormonilor androgeni din sange, hormoni ce obliga glandele sebacee sa produca mai mult sebum. Acest sebum in exces ramane blocat in folic favorizand reproducerea excesiva a unor bacterii, astfel provocand inflamatii dureroase. Acneea juvenila tinde sa fie mai severa in cazul baietilor, simptomele fiind cel mai evidente in jurul varstei de 17 ani, urmand ca acestea sa dispara, in majoritatea cazurilor, in jurul varstei de 25 de ani. In randul adultilor, femeile par a fi mai afectate de acneee decat barbatii, in ultimii ani inregistrandu-se o crestere semnificativa a cazurilor de acnee in randul femeilor de peste 25 de ani.

Chiar daca boala in sine nu pune in pericol viata, acneea poate avea efecte devastatoare asupra psihicului bolnavului. Deoarece afecteaza tenul, foarte multi suferinzi dezvolta o forma de depresie, pierzandu-si increderea in sine si usor usor izolandu-se social. Fiind o boala atat de comuna au aparut si foarte multe idei preconcepute si tratamente « alternative » despre acnee, bolnavul preferand sa trateze acneea bazandu-se pe sfatul cunostintelor sau a cosmeticenelor, actiune ce, de cele mai multe ori, are efect doar asupra portofelului bolnavului. Amplificand astfel impactul psihologic al bolii si, in cazurile cele mai grave, chiar agravand acneea.

Tratamentul necorespunzator a acneei poate duce la aparitia cicatricelor sau  distrugerea tenului persoanei bolnave, este mai mult decat recomandat sa consultati medicul demratolog imediat ce apar primele simptome. Medicul dermatolog este singurul capabil sa prescrie un tratament eficient impotriva acneei.

Lasă un răspuns