Categorii

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

Excelent

Articole informative de la a la z

Apele reziduale in zonele fara retea de canalizare comunala

ape reziduale instalator

Nu doar instalatorii care interprind lucrari la tara, ci orice instalator stie ca apele menajere uzate provenind de la spalatul rufelor , vaselor si mobilierului au fost aruncate in apropierea casei dar neaparat intr-o zona cu posibilitati de drenare oferite de siroirile pe timpul caderii de precipitatii.

Nu este o practica ce trebuie sa fie aplaudata, dar trebuie avut in vdere ca, de multe ori, alte variante nu sunt si, mai ales, variante care care sa fie accesibile financiar in momentul de fata.

In zonele despre care vorbim dejectiile se colecteaza in majoritatea cazurilor in toalete uscate, care sunt situate la o distanta apreciabila fata de locuinta si constau intr-un bazin apat in pamant. Pana in anul 2011 aceasta metoda de preluare a dejectiilor nu este ilegala.

Dejectiile animale in gospodariile rurale sunt adunate si stratificate dupa un tipic specific, bine pus la punct. Intr-o evolutie fireasca, necesitatile de confort au crescut si in mediul rural si astfel s-a pus problema unei alte abordari in ceea ce priveste destinatia apelor uzate aflaate intr-o crestere continua de volum.

Fosele septice sunt niste rezervoare cu o buna hidroizolatie in care se colecteaza in totalitate apele reziduale. Faza lichida este preluata prin drenaj iar faza solida prin vidanjare. Prin contract, apele uzate preluate astfel ajung la o statie de epurare zonala.

Epurarea apelor reziduale

Instalatorul stie ca in statiile de epurare, apele reziduale sunt supuse la trei tratamente principale: primar, secundar si tertiar.

  • Tratamentul primar are ca principal scop indepartarea corpurilor solide care, prin marime si duritate , pot avaria utilajele dinamice utilizate in proces. In urma tratamentului primar sunt indepartate 40-60% din rezidurile solide si 20% din BOD 5.
  • Tratamentul secundar urmareste reducerea prin cai biologice a procentului de materie organica. Culturile de bacterii transforma, in faza aeroba, material organica in substante chimice stabile ca CO2, nitriti, fosfati.
  • Tratamentul tertial este un fel de tratament de “finisare” in care in urma unor transformari chimice fosforul poate fi eliminate integral si, de asemenea, pana la 99% din BOD 5. Utilizarea ozonului in procesul de epurare are valente positive deosebite dar implica si costuri importante.

Lasă un răspuns