Categorii

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

Excelent

Articole informative de la a la z

Care sunt cele mai bune medicamente pentru tratarea anxietatii?

Medicamentele utilizate in special pentru tratarea anxietatii si a tulburarilor de anxietate sunt anxioliticele benzodiazepine, dintre care alparazolam (Xanax) este cel mai cunoscut exemplu.

Antidepresivele sunt, de asemenea, uneori utilizate, ca si neurolepticele (asa-numitele antipsihotice atipice de a doua generatie).

Antidepresivele

Antidepresivele sunt uneori preferate pentru tratamentul anxietatii, deoarece au reputatia de a crea mai putina dependenta decat principalele anxiolitice, benzodiazepinele. Totusi, acestea au nevoie de cateva saptamani (4-12) pentru a-si face efectul.

Anxiolitice benzodiazepine

Benzodiazepinele sunt cele mai frecvent utilizate anxiolitice. Actiunea lor reduce comunicarea dintre anumite celule nervoase, reducand astfel anxietatea, imbunatatind somnul si relaxand muschii. Efectul lor este aproape imediat.

Benzodiazepinele includ

Ativan sau Temesta (lorazepam),

Xanax (alprazolam),

Valium (diazepam),

Librium (clordiazepoxid),

Serax (oxazepam),

Rivotril (clonazepam) sau Klonopin (nu este indicat pentru anxietate in Franta),

Restoril (temazepam),

Tranxene (clorazepat),

Lexomil sau Lectopam (bromazepam),

Lysanxia (prazepam).

Din cauza obisnuintei (aceeasi doza este din ce in ce mai putin eficienta) si a dependentei pe care le creeaza, aceste medicamente trebuie prescrise pentru o perioada scurta sau pentru a fi utilizate la nevoie. Spre deosebire de antidepresive, acestea nu trebuie luate zilnic pentru a fi eficiente.

Efecte secundare

Acestea pot avea o serie de efecte secundare. Cea mai frecventa este somnolenta in timpul zilei. Ele pot provoca, de asemenea, ameteli, oboseala, vedere incetosata, pierderi de memorie, concentrare redusa, confuzie, iritabilitate si slabiciune musculara. Prin stimularea apetitului, acestea pot duce la cresterea in greutate.

Acestea sunt potential periculoase atunci cand sunt administrate impreuna cu alcool. Pot interactiona cu anumite medicamente, cum ar fi antihistaminicele si contraceptivele orale. Nu trebuie luate in timpul sarcinii sau alaptarii.

Persoanele in varsta sunt mai susceptibile de a prezenta efecte secundare si ar trebui sa inceapa cu doze mai mici. Aceste medicamente pot creste riscul de cadere.

Este necesara prudenta atunci cand conduceti vehicule si folositi utilaje.

Efectele secundare ale benzodiazepinelor: raportul Afssaps

Crestere accentuata a deceselor legate de benzodiazepine

Dependenta

Aceste medicamente isi pot pierde eficienta prin utilizarea continua la aceeasi doza. Doza trebuie apoi crescuta pentru a preveni anxietatea, ceea ce creste dependenta.

Sevrajul

Simptomele de sevraj pot fi foarte severe chiar si la persoanele care au luat aceste medicamente timp de doar 4 saptamani. Acestea se pot dezvolta in orele sau zilele care urmeaza intreruperii tratamentului. Acestea includ dificultati de somn, anxietate, probleme stomacale si transpiratie. Acestea pot dura de la 1 la 3 saptamani.

Cu cat un medicament a fost luat mai mult timp la o doza mare, cu atat simptomele de sevraj pot fi mai severe.

Reducerea treptata a dozei ajuta aproximativ 60% dintre persoane sa treaca prin sevraj. Anumite medicamente, cum ar fi antidepresivele si Buspar, pot ajuta.

Anxiolitice non-benzodiazepine

Buspar (buspirona) este un anxiolitic nonbenzodiazepinic care actioneaza asupra neurotransmitatorilor care influenteaza starea de spirit (dopamina si serotonina). Comparativ cu benzodiazepinele, actioneaza mai lent. Are nevoie de aproximativ 2 pana la 3 saptamani pentru a-si face efectul, in timp ce benzodiazepinele actioneaza aproape imediat. Are mai putine efecte secundare decat benzodiazepinele si nu creeaza dependenta.

Este mai putin sedanta decat benzodiazepinele. Ca urmare, exista un risc mai mic de cadere la persoanele in varsta si un risc mai mic de ranire la condus sau la utilizarea de utilaje grele. De asemenea, poate fi mai potrivit pentru persoanele cu antecedente de abuz de droguri sau alcool. Unii experti considera ca poate fi util pentru copii si adolescenti. Efectele secundare includ ameteli, somnolenta si greata.

Covatine (captodiamina) si Stresam (etifoxina) sunt indicate in special pentru manifestarile psihosomatice ale anxietatii. (Vezi : Etifoxina (Stresam) are prea multe efecte secundare grave, potrivit Prescrire).

Atarax (hidroxizina) este un anxiolitic din familia antihistaminicelor. Are un efect sedativ si actioneaza asupra simptomelor minore de anxietate.

Neuroleptice atipice sau antipsihotice

Neurolepticele sau antipsihoticele atipice (sau de a doua generatie), indicate in general pentru tratamentul schizofreniei si al tulburarii bipolare, sunt uneori utilizate in tratamentul anxietatii severe.

Risperdal (risperidona), Zyprexa (olanzapina), Seroquel (quetiapina), Zeldox sau Geodon (ziprasidona), Clozaril si altele apartin acestei clase.

Efecte secundare

Efectele secundare frecvente sunt somnolenta si ameteala. In doze mari, acestea pot provoca tulburari ale sistemului nervos.

Sursa: https://www.psychomedia.qc.ca/anxiete/les-medicaments-pour-le-traitement-de-l-anxiete-et-des-troubles-anxieux