Ce ai de facut sa fii un chirias fericit?
De cele mai multe ori studentia are drept caracteristica principala si statul in chirie. Sunt foarte multi studenti care vin din provincie in orase cu centre universitare importante. In acelasi timp, sunt destul de multi cei care prefera sa stea in chirie decat sa detina o proprietate fie pentru ca simt le limiteaza libertatea, fie pentru ca nu au suficient de multi de bani pentru a achizitiona o proprietate. Aici gasesti cateva sfaturi care sa te ajute sa fii un chirias cu cat mai putine probleme.
1. Fii la curent cu taxele
Cea mai simpla metoda prin care sa obtii o oferta buna de inchiriere este sa apelezi la un agent imobiliar. Insa in functie de cum il alegi, acest lucru poate sa fie o experienta mai mult sau mai putin placuta pentru tine. Inainte de toate, asigura-te ca agentul imobiliar are suficient de multe referinte bune inainte sa semnati un contract. Mai mult decat atat, inainte de a semna, citeste cu atentie comisionul perceput de acesta, taxele pe care le presupune s.a.m.d. Costurile trebuie sa fie tot timpul la vedere.
2. Contractul este important
Contractul de inchiriere iti asigura atat tie cat si proprietarului linistea ca totul se va desfasura in regula. Citeste-l cu atentie si asigura-te ca nu sunt trecute cheltuieli pe care nu ai de ce sa le suporti. Verifica ce este inclus in pretul de inchiriere si care sunt costurile la care poti fi supus.
3. Strange bani albi pentru zile negre
Intotdeauna e bine sa ai niste bani pusi deoparte pentru situatii neprevazute. Mai mult decat atat, noi te sfatuim sa ai o suma de bani pregatite pentru cazul in care se intampla sa strici ceva in locuinta. Acest lucru te va ajuta sa pastrezi o relatie buna cu proprietarul, plus ca vei evita eventuale alte complicatii in momentul in care va afla.
4. Inventariaza
Odata ce te-ai mutat in apartament verifica toate obiectele pe care le ai la dispozitie. Fa impreuna cu proprietarul un inventar pentru locuinta in care urmeaza sa te muti, iar in momentul in care vei pleca, vei putea verifica din nou cu proprietarul acelasi inventar.
5. Organizeaza-te
Inainte sa pleci, ai grija ca fiecare camera sa arate pe cat posibil asa cum arata in momentul in care ti-a fost predata. In functie de cat de mult timp ai stat, este posibil ca unele lucruri sa se uzeze, de exemplu un covor. Insa este important sa fie curatenie, si toate lucrurile aranjate la locul lor.
6. Nu lasa pe ultimul moment
Nu lasa gasirea unei noi locuinte pentru dupa ce ai anuntat proprietarul ca vrei sa pleci. Cautarile tale ar trebui sa apara cu ceva timp inainte. Cel mai simplu este sa cauti pe net, pe site-urile de specialitate, oferte in functie de ceea ce ai nevoie, zona, buget etc. Nu-ti vei incepe cautarile cu inchiriere vile Pipera decat daca ai siguranta ca iti permiti chiria lunara pentru o astfel de locuinta.