Ce este structura de rezistenta a unei case si de cate feluri poate fi?

Pentru a rezista in timp, orice casa are nevoie de un proiect rezistenta, care sa ii ofere o structura ce poate face fata cutremurelor, exploatarii normale si trecerii timpului.
Majoritatea celor care isi construiesc case se gandesc la produsul final, insa este foarte important sa acorde o atentie sporita proiectului. Este adevarat ca un proiect de rezistenta casa care este bine realizat poate sa creasca destul de mult costurile de productie, insa o constructie de acest fel este gandita pentru toata viata, motiv pentru care cei de la ArhiProPub.ro recomanda sa se investeasca in el.
Ce este structura de rezistenta a casei si de cate feluri poate fi?
Pana la cautarea unor proiecte rezistenta constructii si la alegerea variantei potrivite, orice viitor proprietar trebuie sa stie ce este structura de rezistenta.
Aceasta structura este partea invizibila a casei, bazata pe fundatie si pe elementele verticale si orizontale care preiau incarcatura data de mobilier, finisaje, oameni, etc. Toate aceste elemente sunt gandite in asa fel incat sa preia aceste incarcaturi uzuale, dar si incarcaturi exceptionale, cum ar fi cele generate de cutremure.
Exista mai multe tipuri de structuri de rezistenta:
- Structura de rezistenta in cadre. Este bazata pe stalpi si grinzi din beton armat care preiau incarcarile si fortele seismice;
- Structurile cu pereti portanti din beton armat. De data aceasta, incarcarile sunt preluate de peretii portanti;
- Structuri din zidarie portanta. Peretii realizati din caramida preiau incarcaturile si fortele seismice. Acestia sunt prevazuti cu samburi din beton armat si centuri realizate tot din beton armat;
- Structuri din lemn. De cele mai multe ori, lemnul este considerat a fi unul dintre cele mai eficiente materiale atunci cand vine vorba despre rezistenta la cutremure. Casele mici cu grinzi si stalpi din lemn au tendinta de a rezista foarte bine la fortele acestea extreme.
- Structuri din metal. In ultimii ani, structurile din metal (stalpi, grinzi si contravanturi) au devenit din ce in ce mai populare. Sunt relativ costisitoare, insa sunt foarte rezistente.
Cum se alege sistemul structural perfect?
Alegerea sistemului structural se face alaturi de un inginer structurist. Acesta va crea si proiectul de rezistenta, punand bazele viitoarei constructii.
Este foarte important ca inginerul cu care se colaboreaza sa fie unul cu experienta, deoarece poate sa ofere o multime de avantaje, asigurand structuri foarte rezistente chiar si in cazul unor suprafete vitrate mari sau a unor incarcari foarte mari.
Intregul proiect al unei case poate sa fie destul de dificil si poate sa dureze chiar si cativa ani. Pentru ca rezultatul sa fie cel dorit, este important sa se aleaga inca de la inceput corect, iar proiectul de rezistenta este esential.
Acesta nu se va vedea in rezultatul final, insa isi poate arata eficienta in cazurile neplacute in care un cutremur sau un alt dezastru natural isi fac simtita prezenta.