Ce nu-ti spune nimeni despre marci inregistrate
O marca inregistrata inseamna a avea drepturi depline asupra unei asocieri de simboluri, cuvinte, cifre sau reprezentari grafice. Nimeni altcineva nu va mai avea dreptul sa foloseasca marca ta in scopuri personale, decat cu aprobarea si consimtamantul tau.
Inregistrarea unei marci poate fi de mai multe feluri, in functie de nevoile pe care le ai. Astfel ca, pentru o marca inregistrata la nivel national, vei apela la OSIM, Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Cu acordul lor vei avea drepturile asupra marcii tale. Daca ai nevoie ca marca sa fie inregistrata la nivel international, atunci dupa ce ai obtinut de la OSIM aprobarea de inregistrare de marca la nivel national, vei putea demara actiunile pentru obtinerea inregistrarea la nivel international.
O a treia varianta pe care o ai la dispozitie si pe care din ce in ce mai multi oameni o utilizeaza este inregistrarea unei marci comunitare Marca inregistrata comunitara este valabila in toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene pentru o singura plata efectuata. Marca va fi valabila pentru o perioada de 10 ani, cand va trebui reinnoita daca doresti sa o mentii. Aceasta poate fi rennnointa cu nu mai mult de 6 luni inainte sa expire cei 10 ani de valabilitate.
Principalul dezavantaj pentru marca comunitara decurge de fapt din caracteristica ei esentiala: valabilitate pe intreg teritoriul Uniunii Europene. Dezavantajul este ca in momentul in care exista o contestatie impotriva marcii si este valabila, marca ta nu va mai putea fi utilizata in niciuna dintre aceste tari, chiar daca respectiva tara nu intra in aria ta de activitate.
Exista totusi posibilitatea ca o marca comunitara sa poate deveni in cazul asta o marca nationala, iar de aici vei putea urma procedura pentru obtinerea unei marci internationale.