Cinci tendinte cheie in evolutia comertului electronic in 2024

Comertul electronic continua sa creasca, iar pentru a reusi in aceasta ascensiune, comerciantii online trebuie sa ia in considerare 5 tendinte pentru 2024. Acestea sunt diversificarea metodelor de plata, succesul reducerilor (in stilul Shein), dezvoltarea durabila, hiper-personalizarea si integrarea inteligentei artificiale.
Rezumat:
- 1 Prima tendinta pentru 2024: diversificarea modalitatilor de plata online
- 2 O alta evolutie este cresterea discountului in lumea comertului electronic
- 3 A treia provocare este ca e-commerce-ul sa fie durabil
- 4 A patra tendinta este hiper-personalizarea, un punct forte major al comertului electronic
- 5 A cincea tendinta este optimizarea experientei clientilor prin intermediul inteligentei artificiale
Prima tendinta pentru 2024: diversificarea modalitatilor de plata online
Confruntate cu contextul economic din Europa anului 2023, marcile au fost nevoite sa isi adapteze strategiile si sa diversifice solutiile de plata oferite pe site-urile lor pentru a simplifica procesul pentru utilizatori, facand din plata o parghie esentiala pentru conversie.
In ceea ce priveste modalitatile de plata online preferate de consumatori, cardul de credit ramane metoda preferata insa utilizarea PayPal si a transferurilor bancare este, de asemenea, in crestere. Aceasta diversificare a optiunilor de plata reflecta dorinta intreprinderilor de a se adapta la preferintele variate ale consumatorilor, facandu-le mai atractive si mai capabile sa raspunda nevoilor specifice ale clientilor lor.
O alta evolutie este cresterea discountului in lumea comertului electronic
Pana in 2024, discountul in comertul electronic va creste semnificativ. Aceasta strategie comerciala transforma modul in care consumatorii fac cumparaturi online. Aceasta strategie castiga in popularitate ca raspuns la inflatie si datorita capacitatii sale de a atrage noi clienti, stimuland in acelasi timp vanzarile.
Tendinta catre preturi foarte mici se va intensifica in 2024. Comerciantii cu amanuntul online vor trebui sa se adapteze si sa gaseasca un echilibru intre reducerea preturilor fara a compromite calitatea, pentru a ramane competitivi pe piata.
A treia provocare este ca e-commerce-ul sa fie durabil
Consumatorii sunt din ce in ce mai atenti la practicile ecologice si responsabile. In 2023, aceasta tendinta a cunoscut o expansiune puternica, in special prin succesul „re-commerce”, al reconditionarii si al pietei second-hand, in mare parte ca raspuns la contextul economic global.
A patra tendinta este hiper-personalizarea, un punct forte major al comertului electronic
Acesta este un progres semnificativ in modul in care companiile isi implica clientii. Aceasta transcende simpla personalizare generica, adoptand o abordare mai particulara si individualizata pentru a raspunde in mod specific nevoilor fiecarui utilizator prin recomandari personalizate de produse, personalizarea procesului de achizitie si a parcursului postcumparare si oferte exclusive. Obiectivele hiper-personalizarii sunt imbunatatirea experientei clientilor, consolidarea loialitatii si optimizarea ratelor de conversie. In 2024, aceasta tendinta de hiper-personalizare va lua amploare. Clientii vor fi atenti la metodele utilizate de marci pentru a raspunde in mod semnificativ nevoilor lor.
A cincea tendinta este optimizarea experientei clientilor prin intermediul inteligentei artificiale
Conform studiului Markets and Markets, se estimeaza ca ponderea AI in comertul global va ajunge la 24,1 miliarde de dolari pana in 2028. IA va fi una dintre tendintele majore in comertul electronic in 2024. Intr-adevar, odata cu cresterea ChatGPT in ultimele luni, multe companii au sarit in „cursa IA”, folosind-o pentru a oferi solutii in toate domeniile posibile si, in special, pentru a imbunatati experienta clientilor. Unele companii au integrat deja o serie de servicii online de IA pentru a facilita experienta clientilor, in special prin utilizarea Chatbots.
Sursa: https://www.larevuedudigital.com/cinq-tendances-cles-dans-levolution-du-e-commerce-en-2024/