Cum combinam culorile in tinutele elegante
Una dintre cele mai frecvente probleme pe care o au oamenii atunci cand se ocupa de hainele lor consta in a sti ce culori merg combinate. Va merge aceasta bluza albastra cu aceasta rochie mov? Pot combina pantofi maro cu o bluza galbena? (Raspunsurile la intrebarile de mai sus sunt „Nu” si „Nu”.) Conceptul de potrivire a culorilor este unul de care unele persoane nu par sa stie, in timp ce alte persoane par a avea un al saselea simt cand este vorba despre asta.
Cu toate acestea, conceptul din spatele combinarii culorilor este acesta: culorile au asocierile lor naturale care ori le consolideaza ori le inmoaie. Acest lucru se bazează pe roata culorilor – reprezentarea grafica a felului in care se formeaza culorile – si imediat ce ati inteles roata de culori, combinarea si potrivirea culorilor in asocieri placute devine mult mai usoara. Ei bine, poate nu „usoara”, dar mult mai putin misterioasa.
Roata culorilor:
Fiecare culoare poate fi defalcata in combinatii de doua din cele trei culori primare, plus luminozitate. Cele trei culori de baza – culori primare – sunt rosu, albastru si galben. De la aceste culori primare se formeaza toate celelalte culori.
Cand se amesteca oricare doua culori primare, in egala masura, veti obtine o culoare secundara. Amestecul de rosu cu albastru creeaza violet. Amestecul culorilor albastru cu galben creeaza verde. Amestecarea galben cu rosu creeaza portocaliu. Adaugarea de lumina si umbra la aceste culori creeaza de asemenea numeroase nuante de culori.
Culorile tertiare sunt create din amestecul de o culoare secundara cu culoarea primar adiacenta. De exemplu, verdele poate fi amestecat cu albastru sau galben pentru a obtine albastru-verde sau galben-verde, portocaliu este amestecat cu rosu sau galben, pentru a obtine rosu-portocaliu sau galben-portocaliu si mov pot fi combinate cu albastru si rosu pentru albastru-violet si rosu-violet. Prin ajustarea sumelor de culori primare, cu niveluri de luminozitate si umbra in culori, se poate crea orice tenta de culoare ce exista in natura.
Intelegerea structurii de baza a rotii de culoare este necesara pentru combinarea culorilor, deoarece acest lucru va permite sa intelegeti relatia dintre aceste culori. Odata ce ati inteles-o, veti fi mai in masura sa determinati cat de bine vor putea fi combinate aceste culori.
Relatii de culoare:
Acum, ca ati invatat roata de culori si modul in care toate culorile sunt formate din culorile primare, puteti intelege cele doua relatii de baza despre care vorbim atunci cand ne uitam la culorile potrivite. Culorile primare si secundare care stau de o parte si de cealalta pe paleta de culori sunt considerate a fi analoage una fata de cealalta. (Exemplu:. Culorile analoage albastru sunt verde si violet, in timp ce culorile analoage portocaliu sunt rosu si galben), culorile analoage au tendinta de a se potrivi bine una cu cealalta.
Culorile primare si secundare, care se afla opus una fata de alta pe paleta de culori sunt considerate a fi culori complementare. Albastru este complementar pentru portocaliu. Violet este complementar culorii galben. Rosu este complementar culorii verde. Reversul este, de asemenea, valabil pentru toate aceste perechi. Culorile complementare sunt numite astfel deoarece culorile pe care le complementeaza par sa iasa in evidenta in prezenta lor.
Culorile similare pot fi alegeri recomandate atunci cand acestea au acelasi nivel de luminozitate. Culorile complementare pot fi combinate atunci cand scopul este de a adopta un stil indraznet. Cu toate acestea, potrivirea culorilor complementare este o problema destul de dificila. Anumite nuante de culori complementare nu vor arata bine una langa cealalta, in timp ce unele nuante de culori complementare pot arata mai bine impreuna decat fiecare culoare vazuta separat.
In cele din urma, nuante mai deschise si mai inchise ale aceleasi culori pot arata deseori bine atunci cand sunt combinate, formand un efect monocromatic.
Culori si linii directoare specifice de potrivire:
Combinarea Negru si Alb
In timp ce noi numim negru si alb ca fiind culori, ele de fapt nu sunt culori. Tehnic vorbind, alb este absenta completa de culoare impreuna cu un maximum de luminozitate. Negru, pe de alta parte, este o combinatie de toate culorile, cu un nivel maxim de umbra. Atat alb cat si negru, pot fi potrivite cu orice culoare. Aceste „culori” sunt privite ca exceptii de la regulile de imbinare a culorilor.
Combinarea culorii rosu
Atunci cand se asorteaza rosu cu alte culori, este usor sa se lucreze cu nuante mai inchise, cum ar fi cea de caramida rosie. Pentru ca rosu are ca si analoage culorile violet si portocaliu, nuantele acestor culori se potrivesc de obicei bine, mai ales atunci cand culorile au acelasi nivel de luminozitate.
Culoarea complementara este verde, si impreuna pot fi combinate rezonabil atat timp cat culorile sunt estompate. In caz contrar, se creeaza un conflict urat intrucat se scot in evidenta prea tare.
Fiti prudent mai ales in incercarea de a potrivi cu rosu culorile albastru si galben.
Combinarea culorii albastru
Potrivirea culorii albastru, este mai facila atunci cand lucrati cu nuante mai inchise sau mai estompate. Verdele si violetul sunt culorile analoage pentru albastru si atunci cand sunt alaturate in nuante mai deschise cu albastrul mai intunecat creeaza rezultate incantatoare.
Portocaliul este culoarea complementara pentru albastru si atunci cand cele doua culori sunt combinate vom obtine un efect de intensificare in culoare, facandu-le sa iasa in evidenta.
Fiti atent in special in incercarea de a combina cu tente de albastru culorile rosu si galben.
Puteti cauta accesoriile si hainele dupa nuantele de culoare potrivite pe motorul de cautare de produse Jingle.ro. Cautarile se pot face atat dupa text cat si dupa culoare astfel incat puteti gasi imediat perechea de pantofi albastri avand exact tenta pe care o doreati.
Prin utilizarea regulilor de mai sus, puteti fi sigur ca veti face alegeri mai bune in combinarea culorilor accesoriilor din garderoba dumneavoastra. Rezultatul va fi ca veti arata mai bine in orice situatie va veti gasi.