Cum sa eviti capcana reducerilor false
Sarbatorile sunt perioada in care se cheltuiesc sume astronomice, care mai tarziu, privite obiectiv, devin ridicole. Adevarul este ca perioada sarbatorilor este special gandita pentru a indemna la cumparaturi, iar expertii in vanzari fac tot posibililul sa profite de entuziasmul si spiritul de sarbatoare pentru a atrage cumparatorii. Astfel, luna ianuarie ii gaseste pe cei mai multi aproape de fundul pusculitei si in cautare de reduceri substantiale.
In luna ianuarie si februarie, majoritatea magazinelor afiseaza postere si semne rosii cu textul “sales” sau cu simbolul procentului care semnifica reduceri. De ce rosu? Secretul din spatele alegerii acestei culori face parte dintr-o serie de capcane de care cumparatorul trebuie sa invete in primul rand sa se fereasca inainte de a profita de reducerile de dupa sarbatori, in caz contrar acesta risca sa cheltuiasca chiar mai mult decat in perioadele lipsite de reduceri.
Capcanele de care trebuie sa te feresti
Pentru a raspunde la intrebarea de mai sus, rosul este ales drept culoarea perioadelor de promotii si reduceri pentru ca este culoarea actiunilor impulsive. Este o culoare ce inspira la nivel subconstient la actiuni impulsive, necugetate si, traduse in contextul vanzarilor, inspira cumparatorii sa fie mai putin atenti la sumele pe care le platesc pentru anumite produse. Aceste semne nu trebuie sa convinga cumparatorul prin simpla lor prezenta, este nevoie de mare atentie pentru a determina daca oferta este cu adevarat una profitabila.
1. Pretul produsului trebuie analizat in afara contextului de “reduceri” – daca nu ar exista reducerea, ar plati cumparatorul acel pret pentru produsul respectiv? Pare un pret mic sau un pret normal? Daca raspunsul este ca pretul pare accesibil in raport cu produsul, atunci reducerea este una reala.
2. Produsul in sine trebuie analizat cu atentie – multe magazine tind sa aplice reduceri in mod special produselor de calitate mai proasta ce nu au fost vandute in timpul perioadei de sarbatori. Aceasta nu este in mod necesar o problema daca reducerea substantiala inclina balanta pret calitate in directia corecta.
3. Este produsul necesar? – cand vin perioadele de reduceri, multi cumparatori sunt tentati sa cumpere pentru singurul motiv ca produsul are o reducere substantiala, iar acest comportament poate rezulta in cheltuieli necontrolate si nenecesare intr-o perioada in care bugetul este deja restrans.
Mediul cel mai sigur pentru cumparaturile cu reduceri
In mediul online, astfel de capcane sunt mult mai usor de evitat decat in magazinele fizice unde atmosfera, muzica, imaginile si chiar modul de aranjare a produselor sunt gandite astfel incat sa transmita subliminal nevoia de a profita de “reduceri” indiferent cat de reale sau nu sunt acestea.
Prin comparatie, exista in mediul online site-uri special dedicate pentru reduceri in care ofertele sunt verificabile cu ajutorul comparatoarelor de preturi si in care decizia de a cumpara nu trebuie luata sub presiunea timpului sau a vanzatorilor binevoitori. Conform studiilor, cumparatorii ce nu simt presiunea timpului si nu sunt distrasi de vanzatori sau alti stimuli aflati la marginea perceptiei (reclamele, sunetele, etc.) tind sa faca alegeri mai practice si mai intelepte in ceea ce priveste cumparaturile efectuate. Mai ales atunci cand bugetul este la limita, se recomanda studierea produselor si reducerilor si promotiilor pe internet, lasand vizitarea magazinelor fizice doar in cazul in care se doreste achizitionarea unui anume produs asupra caruia cumparatorul s-a decis deja in prealabil.