Cum sa inlaturi reziduurile de pesticide de pe fructe si legume

Spalarea fructelor si legumelor sub un jet de apa nu este suficienta pentru a le debarasa de toate pesticidele continute.
Iti place sa rontai un mar din cand in cand la gustare? Sau iti place sa mananci boabe de strugure? Daca nu le cumperi bio nu ai cum sa stii daca contin sau nu pesticide. Chiar daca le speli pesticidele nu sunt inlaturate in totalitate. Cele mai contaminate fructe sunt merele, strugurii, piersicile, caisele, nectarinele. Aceste fructe contaminate sunt denumite Dirty Dozen de catre specialisti. Din fericire putem gasi si cele cunoscute sub numele de Clean Fifteen de specialisti – kiwi, mango, pepene rosu si pepene galben.
Pentru a scapa fructele si legumele de aceste pesticide nu putem sa le spalam cu apa si cu sapun, nu-i asa? Atunci ce solutii avem la indemana? Otet, suc de lamaie sau bicarbonat de sodiu sau sare grunjoasa.
Pune intr-un bol putina apa rece si 10% otet sau unul din ingredientele mentionate mai sus si lasa-le sa stea asa cel putin o jumatate de ora. Daca alegi bicarbonat de sodiu sau sare grunjoasa trebuie sa adaugi cate 2 linguri la un litru de apa. Poti alege si o metoda mai puternica, amesteca sare cu lamaie sau otet cu bicarbonat pentru o curatare in profunzime. In cazul fructelor cu o coaja mai mare cum este marul sau castravetele, daca vrei sa le consumi cu coaja, dupa 30 de minute de lasat in apa le poti freca cu o periuta de dinti pe coaja timp de cateva secunde. Mai apoi trebuie sa le speli bine bine cu apa rece. Cu ajutorul acestei tehnici te asiguri ca vei scapa cel putin in procent de 70% de pesticide. Este una din cele mai eficiente metode existente.