Categorii

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

Excelent

Articole informative de la a la z

Despre materialele emitatoare de lumina

Va plac ceasurile? Dar va plac ceasurile care se pot citi si pe intuneric? Daca ati raspuns cu DA la ambele intrebari atunci haideti sa va povestesc un pic despre materialele folosite pentru a ilumina ceasurile.

 Ceasurile digitale care sunt alimentate de o baterie sunt mai usor de iluminat cu led-uri sau becuri, insa pentru ceasurile mecanice se folosesc substante care emit sau inmagazineaza lumina.

 Tritiu

 Tritiul este un material radioactiv (izotop al hidrogenului notat H3), insa particulele beta nu trec de sticle protectoare in care sunt continute. Folosirea lui este sigura insa nu ar trebui deschise decat pentru reparatii si mentenanta de catre persoane specializate si in conditii speciale. Tritiul indeplineste standardele ISO 3157 ce definesc conditiile acceptabile de luminozitate pe intuneric. Acest standard impune folosirea a 11 indecsi orari la o intensitate de 36nCd (nano-candele) si aratatoare cu lumina de minimum 10nCd. Un alt material care indeplineste standardul ISO 3157 este Prometeumul.

 Tritiul este folosit de compania Luminox.

 Micro-lampi cu gaz (3H) GTLS

 MB Microtech este lider mondial in producerea micro-lampilor cu gaz. Denumit GTLS, succesorul tritiului este un sistem cu lumina auto-generata ce are ca principale caracteristici rezistenta la soc, temperatura sau vibratii, rezistenta la apa sau coroziune cu alti compusi chimici si functionarea indelungata fara intretinere.

Superluminova

 Acest material a aparut acum 50 ani, nu este radioactiv si lumineaza initial mai intens decat tritiul sau GTLS, doar ca se bazeaza pe captarea luminii si pierde destul de repede stralucirea pe intuneric. Ceasurile cu superluminova se incarca de 10 ori mai repede de la lumina naturala decat de la cea artificiala, insa si daca se expune direct la soare timpul de incarcare este de aproximativ o ora.

 Radioluminescenta

 Radioactivitatea produce radioluminescenta si astfel poate emite lumina proprie fara interventia altei surse. Folosit timp de 90 ani la fabricarea ceasurilor, are avantajul ca poate lumina foarte mult timp fara a pierde din intensitate. Chiar daca a inregistrat performante excelente, folosirea radioluminescentei a fost interzisa din cauza unor temeri legate de radioactivitate si efectele asupra posesorului.

 Fosforescenta

 Materialele fotoluminescente ca Luminova si Lumibrite absorb lumina (radiatia electromagnetica) pentru o perioada de timp si apoi o emit inapoi insa la o frecventa si intensitate mai mica. Lumina produsa scade constant, iar dupa cateva ore aceasta dispare in totalitate. Ceasurile cu luminova sunt dintre cele mai raspandite.

Lasă un răspuns