Despre originea pizzei
Italienii au jucat rolul principal in ceea ce priveste evolutia pizzei, insa contrar credintei, tara de origine a acestui fel de mancare pe care toti o adoram, nu este Italia.
De fapt nu se stie cine a “inventat” pizza. Desi cultura meditareana are variante incipiente inradacinate in dieta lor, variante similare au fost descoperite si in Egipt, Babilon si Imperiul Persan. Se stie ca in Grecia antica mancau o paine rotunda si plata, deasupra careia puneau diferite condimente si ingrediente. Aditional, in cenusa rezultata in urma eruperii catastrofale a vulcanului Vezuviu din anul 74, au descoperit dovezi care ar indica faptul ca o paine rotunda din faina ar fi fost consumata la scara mare in acea perioada in Pompei si Neopolis (Neopolis fiind o colonie greaca care ulterior a devenit orasul Napoli). Insa, adevarul este ca pizza putea fi inventata de oricine care a descoperit secretul combinarii fainei cu apa si incalzirea acestui aluat pe o piatra fierbinte.
Termenul de „pizza” a fost mentionat pentru prima oara intr-un text latin datat din 997, descoperit intr-un orasel italian din sud. Conform acestuia, un lucrator de ferma trebuia sa ii dea episcopului orasului ‘duodecim pizze’ (douazeci de pizze) cu ocazia Craciunului si Pastelui. Termenul propriu-zis poate proveni dintr-o multitudine de cuvinte:
– din cuvantul grec „pikte” (insemnand „coca framantata”), care in latina a devenit „picta” si ulterior „pitta”;
– din termenul in latina „pinsa” (insemnand „a bate”), putandu-se referi la procesul de aplatizare a aluatului);
– din cuvantul in latina „picea”, care poate sa se refere la faptul ca aceasta se innegreste in cuptor; sau
– din termenul italian „pizzicare” (insemnand „a trage”), referindu-se la faptul ca pizza este trasa afara din cuptor.
In Italia, orasul care este strans legat de pizza este Napoli. Aici acest fel de mancare a devenit foarte popular in randul saracilor, in special fiindca era foarte ieftin de preparat, gustos si satios. Aditional, probabil datorita faptului ca pizza era asa de indragita de locuitorii mai saraci, marginea pizzei este mai groasa decat centrul acesteia. Astfel, oamenii saraci, chiar daca aveau mainile murdare puteau sa tina o felie de pizza in maini si s-o manance, fara sa murdareasca partea pe care o consumau. Desigur, la sfarsit marginea pizzei era aruncata.
Pizza pe care o stim astazi a aparut abia dupa anul 1519, acest an reprezentand descoperirea Americii Centrale si de Sud, de unde provine un ingredient esential al acesteia: banala rosie. Insa rosia nu a fost folosita in pregatirea pizzei de indata ce a fost descoperita de europeni, fiindca acestia initial o considerau otravitoare. Odata cu acceptarea rosiilor in orasul Napoli, locuitorii au inceput sa le foloseasca pe pizza. Pana in secolul al 17-lea pizza a devenit foarte populara si in randul turistilor din Napoli, care se aventurau in partile sarace ale orasului pentru a gusta mancarea facuta de omenii numiti „pizzaioli” (bucatarii care preparau pizza).
Initial acest fel de mancare a fost comercializat la chioscurile in aer liber. Sub forma unui astfel de chiosc a fost infiintat in 1738 si „Antica Pizzeria Port Alba”, considerata prima pizzerie, care s-a transformat in pizzeria pe care o cunoastem astazi, cu mese si scaune, doar in anul 1830. Tot in aceasta perioada se crede ca pizzaioli au inceput coacerea pizzei in cuptorul de caramizi.
Despre autor:
Reprezint Pizza Colosseum din Bucuresti. Pizza Colosseum este mai mult decat o pizzerie autentica, este si un restaurant de top in centrul Bucurestiului, cu servicii de livrare pizza, paste, platouri si multe altele.