Este intr-adevar mai usor pentru copii sa invete limbi straine decat pentru adulti?

Stiinta nu are acelasi raspuns la aceasta intrebare ca majoritatea oamenilor.
Auzim adesea ca cei mici invata limbile straine mai usor si mai repede decat adultii. Pentru multi oameni, copilaria este o etapa a vietii in care pot retine mult mai usor multe lucruri. Cu cat inaintam in varsta, cu atat devine mai complex si necesita mai mult timp. Dar este adevarata aceasta credinta aproape universala?
Pana acum, studiile au sustinut ca copiii invata limba materna mai repede decat adultii. Un articol din Today I Found Out a dezvaluit ca este mai usor pentru un copil sa invete o limba, fie prin comunicare verbala, fie prin limbajul semnelor, la o varsta mai frageda decat mai tarziu in viata. De fapt, odata cu varsta, pot aparea probleme de memorie si dificultati de concentrare. Chiar si asa, atunci cand auzim oameni spunand ca este dificil sa inveti limbi straine, de obicei nu este vorba de limba lor materna, ci cel putin de o alta limba.
Rezumat:
In realitate, copiii nu sunt mai buni decat adultii in invatarea unei limbi straine
Cu toate acestea, dupa cum relateaza Today I Found Out, este nevoie de mai multi ani pentru ca un copil sa inteleaga ceea ce i se spune si sa poata pronunta primele cuvinte si apoi primele propozitii. Le ia mult mai multi ani pentru a intelege, citi, vorbi si scrie in propria limba materna.
Acest lucru este valabil si in cazul copiilor care invata mai multe limbi. Este nevoie de multi ani de practica pentru a deveni la fel de fluent ca un adult. Lingvistul Dr. Karen Lichtman rezuma astfel situatia:
„Oamenii cred ca copiii invata rapid limbile straine. Ei nu sunt rapizi. Sunt lenti.
Cateva studii de sprijin
Pentru a face un pas in fata, lingvistii Sara Ferman si Avi Kami de la Universitatea din Haifa, Israel, au efectuat un studiu intitulat „No Childhood Advantage in the Acquisition of Skill in Using an Artificial Language Rule” pe grupuri de copii cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani, precum si pe adulti de diferite varste.
Ideea era ca adultii au un avantaj incontestabil fata de copii atunci cand vine vorba de invatarea altor limbi. Prin urmare, cercetatorii au vrut sa afle cu exactitate cum se vor descurca adultii in raport cu copiii in ceea ce priveste invatarea implicita a limbilor straine intr-un mediu controlat.
Pentru a face acest lucru, ei au stabilit o regula conform careia verbele dintr-o propozitie ar fi pronuntate diferit in functie de faptul ca obiectul la care se refera verbul este animat sau inanimat. Cu toate acestea, cercetatorii nu au explicat participantilor aceasta regula. Acestia au ascultat pur si simplu limba vorbita cu aceasta regula si li s-a cerut apoi sa pronunte verbul corect cu un substantiv. Rezultatul : „Adultii au fost superiori copiilor in ambele grupe de varsta, iar copiii de 8 ani au fost cei mai slabi invatacei la toti parametrii sarcinii, inclusiv la cei care erau in mod clar impliciti… Per ansamblu, efectele maturizarii in achizitia de AMR implicita nu sustin o notiune simpla a unui avantaj de invatare a abilitatilor lingvistice la copii”, au declarat cercetatorii.
Doua luni mai tarziu, a fost efectuat un nou test pentru a vedea cine, dintre adulti si copii, ar intelege mai bine regula. Din nou, adultii s-au descurcat cel mai bine, urmati de copiii de 12 ani si apoi de cei de 8 ani.
Cu alte cuvinte, multe studii au comparat rata de achizitie a altor limbi decat limba materna la copii in comparatie cu cea a adultilor. Dar aici suntem tentati sa credem ca adultii au un numar incredibil de avantaje fata de copii, ca in cazul studiului cu obiecte animate sau inanimate. Copiii ar putea chiar sa fie coplesiti de la inceput de acest concept si sa fie si mai putin capabili sa inteleaga schimbarea verbului, astfel incat aceasta comparatie nu este corecta.
Sursa: https://dailygeekshow.com/langues-enfant-adulte/