Categorii

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

Excelent

Articole informative de la a la z

Hepatita Delta: care sunt simptomele si modurile de transmitere?

Hepatita Delta reprezinta cea mai grava forma de hepatita virala. Ea afecteaza doar persoanele care sunt purtatoare ale virusului hepatitei B si trebuie depistata cat mai devreme pentru a putea fi introdus un tratament care sa controleze boala.

Hepatita Delta este o hepatita virala care este neaparat corelata cu hepatita B. Pentru a patrunde in celulele hepatice, virusul hepatitei Delta are nevoie de virusul hepatitei B. Acesta foloseste drept invelis o proteina a virusului hepatitei B, antigenul HBs”, explica Dr. Sophie Métivier, hepato-gastro-enterolog in cadrul Sectiei de Hepatologie a Spitalului Universitar din Toulouse. La nivel mondial, 5% dintre persoanele cu infectie cronica cu hepatita B au infectie cu hepatita Delta. Aceasta este o medie si exista tari precum Mongolia, Africa subsahariana si Europa de Est, de exemplu, unde prevalenta hepatitei D poate ajunge pana la 50% din persoanele infectate cu virusul hepatitei B”, spune specialistul.

Hepatita Delta: acelasi mod de transmitere ca si hepatita B

Ca si virusul hepatitei, virusul hepatitei D se transmite prin relatii sexuale (hepatita B este o infectie cu transmitere sexuala), prin sange (in special in randul consumatorilor de droguri injectabile) si de la mama la copil in timpul nasterii. Este posibil sa fii infectat cu ambii virusi in acelasi timp, caz in care vorbim despre coinfectie. „Acesta este motivul pentru care, de indata ce se efectueaza un test de screening pozitiv pentru hepatita B, trebuie efectuat si un test serologic pentru hepatita Delta”, precizeaza Dr. Métivier. La persoanele infectate cu hepatita B, dar care nu sunt coinfectate cu virusul hepatitei Delta, nu exista niciun vaccin care sa previna suprainfectia cu virusul hepatitei Delta. „La orice purtator de hepatita B care a fost depistat pentru prima data, este important sa se repete testul serologic pentru hepatita Delta in cazul asumarii de riscuri sau al unui test hepatic care se modifica fara un motiv aparent”, spune specialistul.

Depistarea cat mai precoce a hepatitei Delta pentru a o trata

Ca si hepatita B, faza cronica a hepatitei Delta nu produce niciun simptom in afara de icterul ocazional. Atat hepatita B, cat si Delta sunt boli silentioase, motiv pentru care este atat de important sa va testati pentru a le depista. Cu atat mai mult cu cat virusul hepatitei Delta este un virus extrem de agresiv, care se dezvolta mult mai rapid decat alte virusuri ale hepatitei, cu un risc semnificativ de a dezvolta ciroza, o boala grava a ficatului, in termen de 5 pana la 10 ani de la debutul infectiei. „Atunci cand persoanele sunt depistate pentru hepatita D, intre 30 si 70% dintre ele au deja ciroza, in timp ce este mai rar sa vezi persoane cu hepatita B in stadii incipiente de ciroza”, explica Dr. Sophie Métivier. Medicamentele antivirale utilizate in ultimii 20 de ani pentru a trata virusul hepatitei B nu sunt eficiente in controlul multiplicarii virusului Delta. Pana de curand, singurul tratament care a aratat vreo eficacitate a fost injectiile subcutanate de interferon (utilizate off-label*). „Din 2019, exista un nou medicament, bulévirtide, care a primit autorizatie de introducere pe piata in 2020, sub forma de injectii subcutanate care trebuie reconstituite si administrate in fiecare zi.

Acest medicament controleaza multiplicarea virusului hepatitei Delta, cu putine efecte secundare si practic fara contraindicatii. Se administreaza in asociere cu tratamentul pentru hepatita B si cu interferonul, daca pacientii il tolereaza, ceea ce inseamna ca durata tratamentului poate fi redusa”, explica Dr. Sophie Métivier. Durata optima a acestui tratament nu este inca cunoscuta. Ea ar trebui sa dureze cel putin un an. In plus fata de aceasta descoperire terapeutica, trebuie remarcat faptul ca cercetarea clinica este foarte intensa, cu dezvoltarea de noi antivirale care vizeaza uciderea virusului hepatitei B si, prin urmare, a virusului hepatitei Delta.

Dr. Sophie Métivier subliniaza faptul ca exista un vaccin eficient impotriva virusului hepatitei B si ca acest vaccin protejeaza si impotriva infectiei cu virusul hepatitei delta.

Sursa: https://www.femmeactuelle.fr/sante/maladie/hepatite-delta-quels-sont-les-symptomes-et-les-modes-de-transmission-2184837