In 2017, gestionarea deseurilor in Romania ramane o problema majora

România are încă multe probleme, dar și când este ajutată, ea refuză ajutorul. Dacă nu știați, și vorbim doar de becuri, nu de PET-uri, cauciucuri, frigidere antice, televizoare pe tub catodic și alte minunății, repet, doar becuri, românii aruncă, an de an, peste 5 milioane de becuri economice la gunoi.
Ca să explic altfel, asta înseamnă că românii, anual, aruncă la tomberon echivalentul a 70 de Dacii LOGAN în becuri. Și problema nu e doar de cantitate. Aceste becuri conțin pulbere de mercur extrem de nocivă pentru sănătate.
Spania are infrastructură de colectare selectivă foarte bine pusă la punct și reușește să recicleze aproape 40% din gunoi, de cinci ori mai mult decât România. 74% din spanioli știu că becurile și neoanele arse sunt deșeuri periculoase ce trebuie colectate selectiv.
Suedia nu numai că reciclează tot, inclusiv becuri, dar a ajuns să importe gunoi din alte țări pentru că reușește să recicleze 100% tot gunoiul pe care îl produce.
Din păcate, atunci când vorbim de România, doar 10% dintre cetățeni au spus că reciclează becurile arse ecologice și le duc în centrele speciale de colectare. Și nu pot fi condamnați în condițiile în care, autoritățile locale care ar trebui să ofere exemple de bune practici fac lucrurile la fel.
În 2017, anul în care s-a pus mai mult ca niciodată punctul pe i la ultimul congres despre protecția mediului, România are în continuare cel mai redus nivel de reciclare din Uniunea Europeană.
Dacă ne referim doar la echipamente de iluminat, pe scurt, în România se vând anual 10.000.000 de tuburi de iluminat care conțin până la 0,5 miligrame de mercur iar dintre acestea, doar 7% se reciclează.
RECOLAMP – O soluție sustenabilă pentru garanția unui mediu curat
Asociația Recolamp este o organizație non-profit fondată de General Electric Hungary Kft., Ledvance GMBH şi Philips Lighting România. În ultimii zeci ani, Recolamp a reușit gestionarea a peste 3.500 de tone de deșeuri de echipamente de iluminat.
Din 2007 și până în prezent au fost gestionate mai exact peste 3.650 de tone deșeuri. Dacă toate acestea ar fi așezate într-un singur loc, s-ar putea construi din ele 10 blocuri de câte 4 etaje.
În plus, Recolamp a dus și duce în continuare campanii puternice de conștientizare în rândul populației dar și instituțiilor de stat cu privire la importanța colectării becurilor și reciclării acestora.