Incinerarea umana

Pierderea unei persoane dragi aflata peste hotare atrage dupa sine cheltuieli masive pe care familia decedatului nu le poate acoperi. Pentru serviciile de repatrierea cetatenilor romani decedati familia persoanei trecute in nefiinta trebuia sa scoata o suma destul de mare din buzunar. Exista multe cazuri in care familia nu dispune de suma necesara pentru repatriere, astfel incat de cele mai multe ori se opteaza pentru incinerare umana.
Decizia de a fi incinerat tine de dorinta fiecarei persoane in parte daca aceasta si-a exprimat dorinta in timpul vietii, sau apartine de familia acesteia. De multe ori incinerarea este varianta cea mai potrivita, deoarece din punct de vedere financiar procesul de incinerare este aproximativ de 3 ori mai ieftin decat cel de inhumare. In cazul incinerarii nu este necasar un loc de veci, nici platit pentru intretinerea mormantului sau pentru restul de obiceiuri care intervin in cazul inhumarii.
Incinerarea umana este o varianta folosita de foarte mult timp si presupune realizarea in unitati specializate, in crematorii, in camere dotate corespunzator unei astfel de procedure. Camerele sunt izolate si prezinta temperaturi foarte ridicate, corpurile sunt asezate in sicrie realizate din materiale inflamabile, astfel incat ramasitele sa se transforme in cenusa. Dupa procedeul de incinerare , ramasitele vor fi sub forma de pasta alba si va fi nevoie sa fie trecute printr-un proces de faramitare, iar dupa ce se transforma in praf, se depune cenusa in urna si se inmaneaza familiei.
Pentru realizarea unei astfel de proceduri este necesar ca familia sa dispuna de urmatoarele acte: certificat de deces, adeverinta de incinerare, certificat de imbalsamare, aviz sanitar de transport (daca este cazul). De asemenea, trebuie inlaturate orice alte bijuterii pe care decedatul le are pe corp.
De obicei, procesul de incinerare dureaza între 1 – 3 ore si depinde de diversi factori precum materialul sicriului in care a fost amplasat corpul, temperatura, greutatea corpului, etc.
Dupa ce a fost inmanata cenusa familiei, acestia pot depozita urna intr-un loc special amenajat. Exista orase in care sunt astfel de locuri special pentru pastrarea urnelor cu cenusa celor dragi sau pot sa opteze pentru a pastra urna acasa. O alta varianta care este preluata mai mult din filme o reprezinta imprastierea cenusii in natura, pe mare, pe munte sau intr-un loc cu o semnificatie speciala pentru persoana decedata.
Incinerarea este o varianta legala, reprezentand optiunea fiecarui cetatean. Incinerarea din punct de vedere legal are aceeasi insemnatate cu inhumarea. Orice persoana poate determina felul in care doreste sa fie realizate funeraliile sau ce sa se intample cu corpul sau dupa deces. Daca exista personae care nu u drept de decizie, atunci este necesar si consimtamantul scris al parintilor sau al tutorelui. Daca persoana decedata nu si-a manifestat niciodata gandurile refertor la ceea ce se va intampla cu corpul sau in caz de deces, atunci se va respecta vointa sotului, parintilor a copiiilor sau al altor rude. Dreptul la incinerare se regaseste in Noul Cod Civil (2011), art. 80, ce face referire la „Respectarea vointei persoanei decedate”.