Inregistrarea si cesiunea unei marci
Inregistrarea unei marci la OSIM inseamna protectia ei de catre legile aflate in vigoare. Mai exact, nimeni nu are dreptul sa se foloseasca de marca dvs., nimeni nu are dreptul sa o copieze sau sa o imprumute, fara acordul dvs. O marca inregistrata apartine doar proprietarului ei, pana in momentul in care acesta doreste sa renunte la ea, sa o vanda sau sa o imprumute altcuiva.
Etapele pentru inregistrarea unei marci sunt simple. Inregistrarea se poate face prin depunerea unei cereri la OSIM (Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci) si prin achitarea unei taxe fixe. Pentru ca cererea dvs. sa fie acceptata si, prin urmare, marca sa fie inregistrata si publicata in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala, cererea trebuie sa fie completata corect si nu trebuie sa mai existe o marca asemanatoare cu cea a dvs. Daca cele doua conditii sunt indeplinite, in doar cateva luni, veti putea sa aveti marca inregistrata, adica afacerea si produsele dvs. sa fie protejate.
Ce inseamna cesiunea unei marci?
Cesiunea unei marci reprezinta procesul prin care tu, ca proprietar, sa poti transmite drepturile sau sa poti vinde marca inregistrata.
Cesiunea unei marci este de doua tipuri: totala si partiala. Cesiunea totala este atunci cand se refera la toate produsele pentru care marca a fost inregistrata. Cesiunea partiala este in momentul in care drepturile sunt doar asupra unor produse/parti ale marcii inregistrate.
Pentru a cesiona o marca este suficient sa platesti o taxa prevazuta de lege si sa depui o cerere la OSIM. Cesiunea aprobata este inscrisa in Registrul National al Marcilor si publicata in Buletinul Oficial de Proprietate Industriala.
In cazul in care doriti sa vindeti marca dvs., sau doar o parte din drepturile dvs. asupra ei, este recomandat sa colaborati pentru acest proces, cu un avocat specializat in inregistrarile de marci. Exista foarte multe astfel de cabinete care va pot pune in vedere legislatia in astfel de cazuri, care va pot sfatui in folosul dvs. si al afacerii dvs., in privinta operatiunilor de inregistrare de marci, cesiune sau reinnoire a marcilor. Nu trebuie decat sa contactati un cabinet specializat in proprietatea intelectuala si sa stabiliti o intalnire cu specialistii de acolo. In schimbul onorariului perceput, afacerea dvs. va fi in siguranta si dupa cesionarea marcii.