Instrumente de monitorizare a reputatiei online
Te-ai gandit vreodata la publicul utilizator de internet ca la un “tribunal al opiniei publice”? Istoria a demonstrat in repetetate randuri puterea publicului: poate sa inlature un guvern, sa opreasca un razboi, sa inchida o afacere sau sa construiasca un brand. Da, opinia publica poate sa construiasca brandul tau online. Internetul a facut ca lumea sa fie un loc mult mai mic iar afacerile online sunt actorii principali intr-un spectacol public in care spectatorii chiar pot da verdictul final: a meritat sau nu banii! Ce trebuie sa faci? Sa comunici cu ei, sa iti construiesti imaginea, dar si sa iti castigi si pastrezi o reputatie buna si, prin urmare, sa beneficiezi de increderea publicului.
De ce conteaza reputatia?
Pentru ca toate bomboanele au ciocolata cea mai fina, toti detergentii scot albul cel mai alb, toate sucurile naturale sunt “cele mai naturale”. Pentru ca detergent se gaseste si la Cora, dar si la magazinul de la parter si pentru ca telefonul X se gaseste si in magazinul tau online, dar si la alti 200 de “vecini online’. Si, in sfarsit, pentru ca vrei mai multi vizitatori, mai multi clienti, pentru ca vrei sa iti mearga bine afacerea si sa fii mai bun decat concurenta.
Ce monitorizam online
Numele brand-ului/companiei/magazinului. Urmareste ce se spune despre fiecare brand din portofoliu, despre companie si despre magazin in comunitatile online, precum si cum apar ele in motoarele de cautare
Persoanele din companie. In fiecare companie exista cel putin o persoana publica care poate influenta modul in care esti perceput
Clienti noi/prospecti. Este bine sa fii la curent cu ce mai fac clientii actuali sau cei potentiali. Poti afla informatii utile sau chiar ce cred ei despre tine
URL-ul site-ului. Monitorizand URL-ul poti vedea unde este mentionat site-ul si ce se spune despre el
Concurenta. Ca si in mediul offline, actiunile concurentei pot afecta semnificativ o afacere astfel incat trebuie sa stii in permanenta ce mai face fiecare competitor.
Comunitati din industrie (bloguri, forumuri, grupuri de discutii etc). Ca sa afli ce se mai discuta, despre tine, despre altii, ce nu le place si ce ar dori clientii potentiali sau cei actuali
Reputatia in motoare de cautare. Care sunt primele rezultate care apar in principalele motoare de cautare? Cum apari pe principalele site-uri de social media precum Wikipedia, Stumbleupon, YouTube?
Presa. Poti folosi un serviciu de monitorizare sau poti urmari singur presa. Important e sa stii mereu daca apar articole despre tine si ce scrie in ele si sa construiesti o relatie solida cu reprezentantii mass-media.
Link-uri sponsorizate pe cuvintele brand. Se poate intampla ca in site-urile cu trafic important, cuvintele care reprezinta brandul tau sa fie cumparate de catre o alta companie si sa directioneze spre site-ul companiei respectiv.