Istoria Pantalonilor
Putina istorie a pieselor vestimentare nu strica nimanui asa ca haideti sa aflam tainele acesor frati de pafta.
In Europa au fost purtati de popoarele nomade, ei fiind foarte utili la calarie. In special, printre primii nomazi au fost scitii, persii si apoi hunii sau germanii. Initial, fiecare pantalon (crac) era separat, astfel in mai multe limbi numele acestui tip de îmbracaminte este un plural substantiv sau un numar dublu.
In antichitate, pantalonii initial erau considerati drept haine barbare, dar in timpul razboaielor cu barbarii, necesitatea de a se proteja impotriva iernilor reci, cu zapada, i-a nevoit pe legionari sa-i imprumute, apoi si romanii obisnuiti.
Popularitate au dobandit in special pantalonii scurti putin vizibili sub haina traditionala romana. Cuvantul „pantaloni” (Brock) a existat la gali, acestia i-au numit pantaloni. De aceea, romanii au numit o parte din Galia, Galia Brokata („Galia in pantaloni”).
În Extremul Orient, spre deosebire de Europa, in mod traditional pantalonii erau purtati, nu numai de barbati, ci si de femei, insa pantalonii pentru femei serveau drept lenjerie de corp (iar absenta pantalonilor sub fusta era un lucru indecent).
In China antica, pantalonii initial au fost considerati drept haine barbare, iar apoi, odata cu aparitia de cavaleriei, au castigat rapid popularitate. In contrast cu Orientul Mijlociu si Asia Centrala, pantalonii erau purtati de femei, nu numai ca lenjerie de corp, dar si in loc de fusta.
In Japonia medievala, pantalonii largi – hakama – de obicei, oamenilor obisnuiti le-a fost interzis sa-i poarte, fiind permis numai la ocazii foarte solemne, cum ar fi la o nunta. Deoarece pantalonii au fost de fapt un indicator al statutului social, erau purtati numai de samurai, curteni, de asemenea de aristocratia cea mai mare.
Sa recapitulam deci,pantalonii sunt un articol de imbracaminte purtata la talie pana la glezne, acoperind ambele picioare separat (mai degraba decat cu o bucate de material ce se intinde atat ca in fuste cat si in rochii).
In cele mai multe dintre tarile occidentale, pantalonii au fost purtati inca din antichitate si de-a lungul perioadei medievale, devenind cea mai comuna forma de imbracaminte de jos a corpului pentru barbati.
In secolul 20, pantalonii au devenit predominanti si pentru femei. Pantalonii scurti sunt adesea preferati în vreme calda sau pentru anumite sporturi, de asemenea sunt indragiti de catre copii. Pantalonii sunt purtati la solduri sau talie si pot fi detinute de catre propriile lor sisteme de închidere, o curea, sau bretele.
Indiferent de continent sau emisfera pantalonii au scris istoria omenirii pazindu-ne mereu mersul biped.