Izoleaza-ti locuinta cu geamuri termopan
Iarna este anotimpul pe care desi il iubim deoarece ne ofera an de an bucuria sarbatoriilor, il detestam pentru ca frigul este o adevarata problema in Romania. Nu neaparat datorita faptului ca termometrul scade cu mult sub zero grade ci pentru ca majoritatea locuintelor din tara noastra nu sunt izolate corespunzator si in consecinta nu retin caldura care ne este oferita fie prin vechile calorifere, fie de la soba ori teracota, fie de la un incalzitor electric sau pe gaz.
Locuiesc la casa de o buna perioada de timp si pot sa fac o comparatie intre locuitul la bloc pe timp de iarna si locuitul la casa. Diferenta majora este ca la casa iti poti controla caldura daca ai in casa o soba sau o teracota pe lemne. Acesta este un avantaj, dar exista si dezavantajul de a fi nevoit sa aprinzi focul si sa-l intreti atunci cand vrei sa ai caldura pe cand la bloc nu mai trebui sa muncesti pentru caldura ci doar trebuie sa o platesti, de aici vine de altfel si diferenta de cost.
Un alt avantaj al locuitului la casa si a incalzitului cu lemne este senzatia placuta pe care o ai atunci cand iti amintesti de copilarie si de vremurile cand mergeai la bunici si stateai impreuna cu toata familia in jurul sobei.
Totusi, indiferent daca locuiesti la bloc sau la casa, pierderiile de caldura sunt inevitabile daca nu ai o izolatie buna. In primul rand trebuie sa te gandesti la izolarea locuintei ca la o investitie sigura in viitor deoarece banii pe care ii vei cheltui izolandu-ti casa se vor intoarce inapoi la tine in fiecare iarna cand vei plati mai putin la factura sau cand vei cumpara mai putine lemne.
Prin izolarea locuintei ma refer atat la izolarea cu polistiren cat si la izolarea cu geamuri de tip termopan. In cazul polistirenului avem de ales in functie de grosimea acestuia (cu cat mai mare, cu atat mai bine), recomandat de specialisti este grosimea de 10 cm deoarece polistirenul cu o astfel de grosime ofera o izolare aproape perfecta. Vara iti va mentine racoarea in casa deoarece razele soarelui nu vor reusi sa-l invinga pentru a ajunge in locuinta ta, pe cand iarna iti va pastra caldura degajata de sursa de incalzire. Pe cand in cazul termopanelor este un pic mai complicat deoarece totul tine de profilul de pvc din care este confectionat geamul. Daca profilul nu este unul de calitate si nu protejeaza impotriva frigului sau a condensului, atunci geamul termopan este inutil. Din aceasta cauza va recomand sa folositi profilele pvc de calitate nemteasca, sunt cele mai bune de pe piata si desi costa un pic mai mult decat celelalte tipuri de profile, macar veti sta linistiti in privinta calitatii lor pentru ca aceste profile au un termen de garantie ce poate atinge chiar si 25 de ani.
Calitatea cea mai de pret a acestor tipuri de geamuri o reprezinta insusi geamul termopan care pe langa izolarea termica ofera si izolare fonica, un motiv in plus ca sa va achizitionati un astfel de geam, mai ales daca locuiti intr-o zona cu trafic intens sau intr-o zona industriala unde zgomotul putrenic este uneori de nesuportat.
De specificat ar mai fi faptul ca profilele din pvc nu se deterioreaza usor, nu mentin umezeala, nu necesita vopsire si in plus de asta mai sunt disponibile in diferite culori, dintre care cele mai cautate sunt cele care imita lemnul: stejar, mahon sau wenge. Astfel va puteti izola casa dandu-i si un aspect nou.
In concluzie pot sa va spun ca izolarea locuintei cu polistiren si cu ferestre termopan este mai mult decat o investitie sigura ci si un cadou pe care vi-l puteti oferi pentru a trai in conditii mai bune.