La ce sa fii atent atunci cand cumperi un laptop second hand?

Exista o serie de motive pentru a alege sa cumparati un laptop la mana a doua. Pe langa faptul ca economisesti bani, piata second-hand este in mod cert mai durabila, oferind unui produs o a doua viata. Nu toata lumea are nevoie de cel mai recent model de pe piata, deoarece generatiile anterioare sunt adesea mai mult decat suficiente pentru utilizarea zilnica. De asemenea, penuria globala de componente de calculatoare, precum cea care a avut loc in 2020, poate reduce considerabil oferta de PC-uri noi, caz in care piata second-hand poate fi o buna solutie de rezerva.
Verificati modelul exact
Atunci cand dati peste un anunt interesant, ar trebui sa verificati modelul exact al calculatorului in cauza. Unele serii exista de mult timp, cum ar fi MacBook Air sau Dell XPS 15, pentru a numi doar cateva, si nu toate modelele sunt create la fel. Performantele unui computer variaza foarte mult de la an de la an si de configuratia hardware, asa ca asigurati-va ca modelul vandut este potrivit pentru dumneavoastra. La Acer, de exemplu, Nitro 5 exista de mult timp si in diverse forme. Pentru a nu confunda diferitele versiuni, asigurati-va ca cautati numele complet care se refera la o singura configuratie, de exemplu: Acer Nitro 5 AN517-52-505S.
Componentele
Vorbind de configurare, este desigur necesar ca aceasta sa fie in conformitate cu nevoile dumneavoastra. Ca si in cazul unui PC nou, trebuie sa va evaluati utilizarea si sa gasiti componentele potrivite, fara a cheltui prea mult daca nu este necesar. Nu este necesar sa investiti cateva mii de euro intr-un computer destinat exclusiv utilizarii la birou. Pe de alta parte, poate fi interesant pentru jocuri video sau pentru o utilizare profesionala, de exemplu.
In ceea ce priveste partea de procesor, va sfatuim sa nu folositi PC-uri echipate cu un Intel Core i3 sau un AMD Ryzen 3, care se gasesc in general pe computere entry-level si care pot suferi de incetiniri. Intel Core i5 si Core i7 sau Ryzen 5 si Ryzen 7 de la AMD sunt, in general, suficient de puternice (din nou, in functie de utilizarea preconizata).
In ceea ce priveste ecranul, definitia Full HD este minimul necesar pentru a va bucura de o calitate satisfacatoare a imaginii. De asemenea, va recomandam sa optati pentru modele cu panouri IPS sau Oled si sa evitati panourile TN, care au o fidelitate slaba a culorilor si unghiuri de vizualizare limitate.
De obicei, puteti gasi toate aceste informatii tastand numele exact al modelului in motorul de cautare preferat.
Sursa: https://www.lesnumeriques.com/ordinateur/les-points-clefs-a-verifier-avant-d-acheter-un-ordinateur-d-occasion-a167789.html