Categorii

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

Excelent

Articole informative de la a la z

Masuri de precautie la folosirea ghetei carbonice

Gheata carbonica, dupa cum stiti deja, este starea solida a dioxidului de carbon. Dioxidul de carbon trece in aceasta forma la o temperatura mult mai scazuta decat cea a punctului de inghetare al apei, si anume, la -78 grade Celsius. Daca este tinuta intr-o temperatura mai ridicata si in conditii de presiune normala, gheata carbonica trece printr-un proces numit sublimare, adica se trasforma in gaz, fara a mai trece prin starea lichida. Asa si-a capatat denumirea de gheata uscata, care ii este atribuita in mod popular. Pastreaza o temperatura scazuta in imediata apropiere a sa, fara sa lase in urma baltoaca la care ne putea astepta de la gheata din apa. Iar pentru ca se transforma incet in gaz, in jurul sau se produce un fel de ceata densa, care pare sa se rostogoleasca peste placile de gheata si care poarta denumirea de fum greu.

Datorita proprietatilor sale particulare, gheata carbonica are extrem de multe intrebuintari de la efecte speciale in cadrul unor evenimente festive, pana la spalare industriala sau indepartarea insectelor nedorite. Insa despre acestea vom vorbi mai pe larg intr-un alt articol. Important este, daca intentionati sa o folositi sa cunoasteti in amanunt toate masurile de precautie de care aveti nevoie pentru a fi in siguranta deplina.

Daca toate masurile sunt luate corect si din timp, gheata carbonica nu este periculoasa pentru noi. Pana la urma este CO2 – aceasi substanta pe care o expiram si cu care plantele se hranesc. Nu este otravitoare in cantitati moderate. Prima grija pe care ar trebui sa o avem insa, este legata de manuirea ei directa. Datorita temperaturii foarte scazute, gheata carbonica, va cauza o arsura (culmea) foarte puternica la contactul cu pielea. Aceasta arsura este similara cu degeraturile pe care le vedem la oamenii care au stat prea mult timp expusi la temperaturi foarte scazute. Cateva sfaturi oferite de dioxid.ro pentru folosirea acestui material:

– Folositi manusi de protectie de fiecare data cand folositi gheata carbonica. Mai mult, chiar si cu manusi se recomanda utilizarea unui cleste special pentru manuirea ghetei. Sub nicio forma nu o atingeti cu mana libera.

– Niciodata nu puneti gheata carbonica in gura pentru ca va arde buzele si pielea, iar daca o inghititi veti suferi sangerari interne masive.

– Nu o lasati la indemana copiilor, mai ales daca acestia sunt nesupravegheati.

– Gheata carbonica va deteriora grav suprafata tejghelei sau a mesei de lucru, daca o asezati direct pe aceasta, din cauza temperaturii sale scazute. Mai ales daca tejgheaua este din roca/placi (piatra, marmura, granit, etc). Folositi un fund de lemn sau o alta bariera pentru a o separa de tejghea.

– Folositi gheata doar in spatii care sunt puternic ventilate. Va spuneam ca dioxidul de carbon nu este otravitor in cantitati moderate, insa daca il folositi intr-un spatiu neaerisit, acesta se acumuleaza in cantitati mari si va face dificil accesul oxigenului in corpul nostru, putand sa duca la asfixiere. Asigurati-va asadar ca nu il folositi in masini, camere inchise, pivnite, etc.

– Nu depozitati dioxidul de carbon in rezervoare inchise ermetic. In timpul sublimarii, acesta se expandeaza, iar daca nu are suficient loc pentru asta, presiunea din interiorul recipientului va creste ducand la pericol de explozie.

– Cumparati gheata carbonica cu doar cateva ore inainte de a o folosi. Nu va rezista prea mult in frigidere normale. Se va evapora in mai putin de 8 ore.

– Veti gasi de cumparat gheata carbonica atat in supermarket-uri cat si online in magazinele specializate, mai ales acum ca se apropie Halloween-ul. Nu exagerati cu cantitatile achizitioane, ci dimpotriva, calculati cata veti aveti nevoie si incadrati-va in acea cantitate.

Lasă un răspuns