Mituri despre aerul conditionat

Aerul condiţionat are scopul de a răcori aerul dintr-o încăpere şi de a îl face respirabil. Problemele apar atunci când cei din jurul aparatului încep sa aibă probleme de sănătate. Din acest motiv, au apărut foarte rapid şi miturile despre aparatele de aer condiţionat, care mai de care mai ciudate, dar pornind de la îngrijorări reale.
Aerul conditionat este dăunător pentru toată lumea – Este adevărat că folosirea aerului condiţionat, într-un mod incorect, poate să dăuneze sănătăţii unei persoane, dar există şi avantaje. În primul rând, aerul conditionat nu îndepărtează doar aerul cald şi îl face respirabil, ci, folosit corect, elimină praful şi polenul, minimalizând riscul unor crize de alergie. De asemenea, previne poluarea, iar astmul şi bolile cauzate de aceasta sunt mai puţin pregnante. Persoanele vârstnice, dar şi cele tinere, suportă adesea cu foarte mare dificultate zilele caniculare de vară. Astfel, persoanele cu probleme cardiace, care îşi petrec aceste zile în încăperi răcite cu ajutorul aparatelor de aer conditionat, vor trece mult mai uşor peste perioada amiezii, iar riscul de supraîncălzire, de infarct şi de leşin scade dramatic.
Te îmbolnăveşti de la aerul conditionat, oricum l-ai îngriji – Fals! Îmbolnăvirea de la aerul condiţionat poate apărea, dar depinde foarte mult de modul în care o persoană îngrijeşte aparatul. De exemplu, răceala pe care lumea spune că o are de la aceste aparate nu provine de la curenţii de aer, ci de la microorganismele patogene care se adună în aparat, mai exact în filtrele sale. S-a descoperit că în orificiile aparatelor de aer conditionat necurăţate se „adăpostesc” şi numeroase ciuperci, cum ar fi Candida.
Pe de altă parte, folosirea cu succes a acestor aparate depinde şi de locul unde le poziţionăm. Persoanele care stau în bătaia directă a aerului, pot dezvolta paralizia facială Bell (la nivelul unei jumătăţi a feţei), sindromul Raynaud (mâini şi picioare reci), sindromul de ochi uscaţi sau dureri de cap, de urechi sau de muşchi.
Din aceste motive, se recomandă să nu se stea în dreptul aparatului de aer condiţionat, iar nivelul de funcţionare să nu fie la maxim, ci la unul acceptabil din punct de vedere sonor. Chiar şi în instrucţiunile de folosire se precizează faptul că oamenii, animalele şi plantele nu trebuie să stea în bătaia directă a aerului condiţionat.
Aparatul de aer conditionat îngraşă – Oricât de ciudat ar suna, este adevărat. În urma studiilor realizate în Statele Unite ale Americii, s-a descoperit că una dintre cauzele obezităţii este folosirea excesivă a aparatelor de aer condiţionat. Motivul este foarte simplu, şi anume că oamenii nu mai consumă atât de multă energie pentru a îşi răci sau pentru a îşi încălzi corpul, deoarece temperatura ambientală este constantă. Deşi obezitatea a început să capete teren în România şi aparatele de aer conditionat au acaparat piaţa, încă nu putem demonstra relaţia dintre acestea două, dar nu ne strică cu nimic dacă încercăm să prevenim obezitatea, nu?
Apa reziduală este toxică – În cartea de instrucţiuni a aparatelor de aer conditionat, se specifică faptul că apa care se scurge din aceste aparate nu trebuie consumată. Cu toate acestea, sunt multe animale care o beau, mai ales în zilele cele mai călduroase, când apa este greu de găsit. Probabil apa nu este chiar atât de toxică, din moment ce animalele simt dacă lichidul pe care îl consumă este potabil sau nu. Aşteptăm răspunsurile dumneavoastră cu alte mituri pe care le ştiţi despre aparatele de aer conditionat aici sau pe site-ul aer-conditionat.me, pentru a putea să le confirmăm sau să le infirmăm.