Ramificatiile conductelor interioare si determinarea pantei conductei

Vom aborda sistemul de canalizare in ordine inversa, adica de la la punctual de producere a apelor uzate pana la racordul exterior catre sistemul comun de canalizare ori pana la fosa speptica proprie. Inainte de a trece la dimensionarea sistemului intern de canalizare trebuie amintit ca in coloanele principlale de canalizare si in racordul extern de canalizare exista gaze rezultate din descompunere si avand un miros foarte neplacut.
In timpul utilizarii obiectelor sanitare o usoara suprapresiune in coloane ar dirija gazelle catre interiorul bailor si bucatariilor facand atmosfera irespirabila. Un instalator bun stie ca rezolvarea este reprezentata de prevederea unei inchideri hidraulice pe fiecare obiect sanitar in parte.
Pentru anumite obiecte sanitare, cum ar fi WC, inchiderea hidraulica este asigurata prin constructie iar pentru celelalte ea trebuie procurata si mintata corespunzator de catre instalator.
Toate aceste inchideri hidraulice demontabile sunt cunoscute sub denumirea de sifoane. Instalatorul stie care sunt inaltimile gurii de evacuare a apei uzate in cazul diferitelor tipuri de chiuvete, spre exemplu.
Daca nu dorim sa folosim un sifon cu inaltme neajustabila cum sunt de pilda cele din fonta turnata care se foloseau pe vremuri, stabilirea unei inaltimi de 500 mm pentru gura de scurgere la chiuveta este acoperitoare. Astfel, trebuie stabilita cu exactitate atat cota la fata chiuvetei cat si cota gurii de scurgere, diferenta intre aceste doua cote fiind fixa.
De obicei, la nivelul de inaltime in ax de 180 mm pentru gura de evacuare a apelor uzate provenind de la WC este acoperitoare asigurand si o usoara panta pentru cateva tipuri de WC. Pentru cazile sau vanile de baie, ori dusuri instalatorul stie ca exista sifoane special avand o inaltime foarte mica.
Panta conductelor este reprezentata de diferente de inaltime intre capetele unui tronson de teava lunga de 1 m. O panta trebuie sa fie de 35 mm. Diferenta de inaltime intre doua puncte de pe conducte aflate la distanta de 1 m intre ele fiind marcate pe aceeasi generatoare a tevii trebuie sa ie de 35 mm. Determinarea pantei conductei pe lungimea de 1 m.l este de 35mm in coborare, adica teava coboara cu 35mm pe distanta de 1 m.l