Semnificatia si rostul colivei

Despre originile colivei exista numeroase legende populare, care o dateaza pe vremea imparatilor Diocletian sau Iulian cunoscuti pentru politica lor anticrestina. Cuvantul coliva provine din limba greaca si il are drept inventator pe Sfantul Toader, care i-ar fi invatat pe crestini cum sa isi prepare singuri hrana din bob de grau si miere, pentru a evita produsele de la piata care nu le prmiteau sa isi tina postul.
Desi nu se stie exact cand a aparut coliva esteunul dintre obiceiurile cele mai vechi care inca se pastreaza si in zilele noastre. Desigur ca in timp, s-au pierdut din componentele simbolice care o reprezentau. Semnul crucii acum este inlocuit de catre diverse decoratii, se folosesc bomboane in diverse culori, acest lucru scotand in evidenta o modernizare a colivei in care forma a devenit mult mai importanta decat fondul. De asemenea, daca inainte femeiel din casa se ocupau de prepararea acesteia, acum daca doresti coliva, Bucuresti este orasul in care poti gasi o serie de cofetarii la care poti face comenzi coliva si in ziua in care ai nevoie de aceasta trebuie doar sa o ridici gata facuta.
Aducandu-ne aminte de cei plecati dintre noi, le facem pomenirea, facem milostenie in numele lor, iar unul dintre modurile in care se manifesta aceasta milostenie este coliva.
Bobul de grau este simbol al mortii si al invierii. In el se afla viata in devenire, care numai prin ingroparea in pamant se poate manifesta, doar dupa ce moare poate da nastere unui spic plin de roada. Simbol al mortii si invierii lui Hristos, bobul de grau este simbol al fiecarui om care se ingroapa in pamant, asteptand sa vada efectele vietii sale, mostenirea sa care se va prelungi intr-un mod sau altul peste ani. De aceea coliva se face in primul rand din grau, care se amesteca cu zahar si nuca.
Nuca reprezinta simbolul teologiei si al oricarui lucru foarte bun si hranitor, care insa se descopera dupa spargerea si inlaturarea cojii tari ce o acopera. De asemenea, nuca contine uleiuri si substante foarte hranitoare, care ajuta la dezvoltarea si mentinerea integritatii celulelor nervoase umane. Zaharul este un ingredient care, in cantitati moderate, face viata mai dulce, revigorand si dand vitalitate trupului. El reprezinta de asemenea principala sursa de energie pentru celula nervoasa. Zaharul simbolizeaza Duhul Sfant ce cuprinde toate, Cel ce ajuta in facerea faptelor bine, dar si Cel ce aduce pace si bucurie in inima omului. Se observa astfel ca cele trei componente importante ale colivei au nu numai o bogata simbolistica, dar si un rol nutritiv deosebit. De aceea, coliva nu este o mancare din care se hranesc cei morti, ci o hrana veritabila pentru cei vii.
Coliva se duce la biserica si, in momentul pomenirii, ea se ridica cu o lumanare aprinsa deasupra. Aceasta se face pentru ca sufletele raposatilor s-au ridicat de la trup spre intalnirea cu Cel ce le-a creat, lumina vietii fiecaruia. In acest moment fiecare atinge jertfa, coliva, pentru ca fiecare este partas la acelasi trup ce va muri in nadejdea invierii. Apoi preotul toarna putin vin peste coliva, caci sangele unei singure persoane, Hristos, s-a varsat pentru pacatele tuturor. Si precum vinul contine principii ce prelungesc viata sanatoasa, tot la fel, cel adormit se face partas la viata vesnica prin unirea cu Hristos.
Dupa binecuvantarea colivei, ea se imparte si se mananca spre bucurie, simbolizand fericirea pentru care ne-am rugat sa o aiba si cei adormiti in Imparatia lui Dumnezeu. Astfel, coliva este un prilej de comuniune cu cei adormiti, dar vii prin credinta in Hristos.