Tot ce trebuie sa stii despre un sistem de franare pentru o masina

Sistemul de franare al unei masini este printre cele mai importante sisteme la o masina. Orice autoturism este dotat cu un sistem de franare particularizat in functie de puterea motorului sau greutatea sa. Apasarea franei poate parea un lucru banal care nu face decat sa incetineasca masina dar putini probabil stiu cu adevarat cum funtioneaza un sistem de franare. Nu o sa ma apuc de povestit totusi tot procesul pentru ca probabil o sa plictisesc deoarece descrierea procesului de franare presupune cateva cunostinte de fizica. Sistemele de franare au in componenta lor doua piese importante si anume: discuri si placute de frana. Majoritatea conducatorilor auto sunt constienti de importanta franelor si de aceea unii isi pun intrebari de exemplul: cand ar trebui schimbate si ce piese auto trebuie schimbate, cand un sistem de franare nu mai functioneaza asa cum ar trebui?
Chiar daca producatorii ne asigura ca o buna perioada de timp nu o sa avem probleme cu franele din pacate cu drumurile noastre din Romania, perioada de timp se micsoreaza destul de mult fata de ceea ce e prevazut de producatori. Multi probabil nu stiu ca placutele de frana se schimba mai des ca discurile de frana. In timp ce dicurile de frana se schimba in jurul a 50000 de kilometri , placutele de frana e indicat sa fie shimbate cam la 15-25000 de kilometri. Adica cam la a treia schimbare a placutelor se schimba si discul de frana. Sunt voci care sustin ca discurile de frana se pot schimba si la 100000 de kilometrii dar nu este indicat. Poti recunoaste un disc de frana uzat daca intre suprafata de fecare si margini este o diferenta mai mare de 2 mm. Nu este indicat sa montati placute de frana noi pe discuri uzate sau discuri noi si placute uzate. Piesa uzata va duce la uzura timpurie si a piesei noi montate. Pe langa uzura normala produsa de franare poate aparea si ovalizarea discurilor. Deobicei aceasta problema apare cand in timpul franarii roata loveste o bordura sau iei o groapa, sau mai poate aparea atunci cand franezi asa tare incat incingi foarte tare discurile si diferenta de temperatura deformeaza metalul din care sunt fabricate dicurile. O alta simtoma ca trebuie schimbate apare atunci cand discurile sunt vechi iar datorita conditiilor la care a fost expusa masina sa inceapa sa prezinte crapaturi. Placutele de frana se schimba atunci cand suprafata de franare prezinta o adancitura mai mare de 3 mm.
Este foarte important pentru dumneavoastra sa verificati sistemul de franare deoarece multe accidente se produc dintr-o astfel de neglijenta.