Traditii de Craciun in Romania

In fiecare an, crestinii de rit nou din toata lumea sarbatoresc nasterea lui Iisus Hristos pe data de 25 decembrie, sarbatoarea fiind urmata la scurta vreme de sarbatorirea Sfantului Stefan (pe 27 decembrie) si a Sfantului Vasile (1 ianuarie). In general, inceperea sezonului sarbatorilor de iarna incepe cu data de 6 decembrie, atunci cand este sarbatorit Sfantul Mare Mucenic Nicolae, cel care se spune ca aduce cadouri copiilor cuminti si nuieluse copiilor care au fost obraznici.
Cea mai importanta sarbatoare e Nasterea Domnului, sarbatorita atat in ajun (pe 24, zi in care copiii – dar nu numai – se duc sa colinde si sa vesteasca nasterea), cat si pe 25, atunci cand familiile se reunesc. Ziua de 25 decembrie e corelata astazi cu iertarea greselilor prietenilor si a membrilor familiei, cu ajutarea celor fara posibilitati. In aceasta zi se trimit mesaje frumoase de Craciun celor aflati departe si cunostiintelor, iar dupa ce colindatorii se retrag la casele lor, familiile reunite se strang in jurul unei mese incarcate de bucate si lasa la o parte toate grijile si problemele de peste an.
Partea frumoasa, in ceea ce priveste traditiile de Craciun, e faptul ca exista traditii destul de diferite in mai toate partile Romaniei. Desi sarbatoarea e aceeasi, obiceiurile sunt diferite. De exemplu, in unele parti ale Moldovei, 24 e considerata inca zi de post, insa bucatele pentru masa de Craciun trebuie sa fie pregatite de cu seara si, neaparat, trebuie lasate intr-o camera goala pentru ca ursitoarele sa vina si sa binecuvanteze casa si intreaga familie.
Un obicei inca pastrat in Ardeal, care continua sa fie pastrat in ciuda faptului ca are o vechime de sute de ani, e cel al aruncatului porumbului la miezul noptii, in noaptea de 24 spre 25. Oamenii stau treji pana la miezul noptii, iar apoi arunca boabe de porumb peste pragul casei si peste pamantul arabil sperand sa aiba un an bogat, cu ploi, cu sanatate si recolte bogate.