Categorii

Social menu is not set. You need to create menu and assign it to Social Menu on Menu Settings.

Excelent

Articole informative de la a la z

Traditii si obiceiuri de Craciun

In societatea romana sarbatoarea de Craciun ocupa un loc important si da nastere unui numar mare de traditii, legende, festivitati, extrem de diferite in functie de fiecare regiune in parte. Cum se sarbatoreste Craciunul in Romania?

Dupa 40 de zile de post, romanii se pregatesc sa intampine asa cum se cuvine marea sarbatoare a Nasterii Domnului. Daca este sa ne luam dupa legende, in noaptea dinainte de Craciun animalele incep sa vorbeasca, cerurile se deschid, stancile se desprind de pe munti si lasa loc unor comori. Peste tot domneste o atmosfera speciala de sarbatoare. Odata cu lasarea serii, grupuri de colindatori merg din casa in casa, cantand cantece care anunta Nasterea Mantuitorului.

Cei mici si cei mari deopotriva canta si le fac urari gazdelor care ii primesc in casele lor. Aroma cozonacilor si prajiturilor abia scoase din cuptor este absolut minunata, se imbina cu mirosul crengilor din bradul de Craciun. In Ajun de Craciun oamenii tin un post extrem de strict, denumit si post negru. In Bucovina se mananca grau, peste, ciuperci si mancare de varza insa exista si sate in care oamenii nu mananca absolut nimic inainte ca preotul sa vina sa binecuvanteze bucatele, de unde si denumirea de post negru.

Cei care doresc sa isi cinsteasca mortii merg la cimitir unde aprind lumanari. Crezand ca sufletele celor plecati dintre noi coboara pe pamant, satenii le rezerva locuri la masa de Craciun. De Craciun, de obicei, se consuma carnati, sarmale, cartabosi si cozonac.

In satele din judetul Alba, un grup format din barbati merg sa isi prezinte urarile familiilor, intra mai ales in casele in care exista fete de maritat. Tinerii incep sa danseze, acompaniati fiind de un cantaret la vioara. In ziua de Craciun oamenii merg la slujba.

In unele sate din Moldova satenii inca mai cred ca in noaptea de Craciun portile cerului se deschid si ca adevaratii crestini pot auzi cocosii cantand ceea ce inseamna ca vor acea un an prosper.

Lasă un răspuns