Zidaria veche: aspecte importante pentru mentinerea acesteia

Caramizile originale care stau la baza numeroaselor locuinte vechi din lume merita sa fie pretuite la adevarata lor valoare. In timpul epocilor georgiene si victoriene, milioane de caramizi au fost produse si utilizate intr-o diversitate de stiluri. Acestea au capacitatea de a imbogati diversitatea patrimoniului arhitectural din zonele in care se afla predominant locuinte cu zidarie veche.
V-ati intrebat vreodata cum ati putea repara zidaria veche a casei pentru a-i conferi acesteia o structura si un aspect imbunatatit? Acum puteti identifica problemele legate de zidarie prin intermediul unei evaluari simple de intretinere. Cu ajutorul acesteia, veti putea identifica cele mai bune solutii pentru a remedia daunele si a evita eventuale viitoare probleme structurale pentru locuinta voastra.
Daca doriti sa renovati o casa noua in intregime sau pur si simplu sa ii asigurati acesteia o intretinere sezoniera, este important sa cunoasteti mai multe aspecte legate de zidarie pentru a evalua corect eventualele reparatii care pot fi necesare.
POT PASTRA ZIDARIA VECHE?
Desi aparent durabila si solida, zidaria veche tinde sa fie serios afectata in timp daca nu este intretinuta corespunzator. Reparatiile efectuate cu ajutorul mortarului de ciment necorespunzator sau a unor surse de apa care duc la scurgerea acesteia in fata peretelui pot reprezenta posibile cauze ale deteriorarii zidariilor din caramida. Craparea si alte probleme care pot surveni in cazul zidariei pot fi, de asemenea, provocate de diverse miscari sau modificari in structura cladirii.
Pana in jurul anului 1919, zidurile din caramida erau in general solide si construite folosind mortare slabe si permeabile, tencuieli pe baza de var sau uneori chiar pamant sau lut. Este important de mentionat faptul ca, in timp ce aceste materiale absorb umiditatea, ele permit si evaporarea usoara.
In astfel de situatii, vaporii de apa sunt dispersati extern datorita efectului de uscare provocat de vant si soare. Pe plan intern, procesul acesta este rezultatul patrunderii curentilor prin decalajul din structura cladirii si prin utilizarea traditionala a sistemelor care trag aerul.
Astfel, structura cladirii este mentinuta corespunzator, materialele respective ramanand in esenta uscate si in echilibru. Din acest motiv, chiar daca unele materiale sunt relativ moi, caramida poate prezenta o durtabilitate indelungata, ajungand chiar pana la o rezistenta de sute de ani.
SEMNALE DE AVERTIZARE A APARITIEI DETERIORARII ZIDARIEI
Caramizile reprezinta un element structural vital al unei case. Astfel, orice defectiune aparuta in cazul acestora poate conduce la deteriorarea structurii cladirii sau chiar la colapsul acesteia, in cazuri extreme.
Caramizile desprinse, crapate sau lipsa, revarsarea apei din jgheaburi pe zidarie, plasturi interni sau externi umezi, utilizarea voselelor sau a mortarelor necorespunzatoare pentru lucrari de intretinere si pereti care se umfla reprezinta cateva dintre cele mai frecvente semnale de avertizare a aparitiei deteriorarii mai mult sau mai putin severe a zidariei vechi.
Pentru fiecare dintre aceste probleme, exista solutii optime pe care le puteti considera atunci cand nu doriti inlocuirea zidariei si repararea acesteia pentru a asigura o structura solida casei voastre. Este recomandat sa mizati pe recomandarile specialistilor in domeniu care pot face o evaluare clara a daunelor aparute si care va pot oferi sfaturi specializate pentru un proiect de renovare a zidariei bine pus in practica.